Energielabel

Energielabel

 

Ook voor een energielabel voor uw woning kunt u bij klematax terecht.

 

Energieprestatie Certificaat

 

Het Energieprestatie Certificaat (Energielabel) voor uw woning kan Klematax voor u verzorgen. U kunt het Energielabel bij ons aanvragen of via uw tussenpersoon door Klematax laten uitvoeren.

 

Energieprestatie Maatwerk Advies EPA-W

 

Klematax levert officiële maatwerk adviezen: het EPA-W Energieprestatie Maatwerk Advies voor woningen. Met dit maatwerkadvies geeft Klematax u inzicht in het energiegebruik van uw woning. Het EPA-W Energieprestatie Maatwerk Advies is maatwerk voor u.

 

Officiële certificering

 

Klematax is KBI (Kwaliteitsborging Installatiesector) gecertificeerd voor de wettelijk verplichte, officiële opname van uw woning voor het Energielabel en het EPA-W Maatwerk Advies. Om de kwaliteit optimaal te garanderen is Klematax een samenwerking aangegaan met Energy Labelling Service (ELS).

 

Klematax kan u een officieel Energielabel of een EPA-W Maatwerk Advies verstrekken.

 

Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor informatie.

 

Hoe het werkt

 

De Energie-Index van het gebouw (EI) wordt bepaald aan de hand van de gebouw specifieke gegevens. Deze gegevens worden door inspectie en metingen ter plaatse verkregen, liefst tevens onderbouwd met bestek- en bouw-tekeningen, het kadaster en essentiele informatie van de eigenaar. Voor het waarnemen van de gegevens voor de EI en het uiteindelijke Certificaat wordt het gebouw onderzocht door een EPA-W gecertificeerd adviseur van Klematax tijdens een inspectie in en buiten het gebouw.

 

Uw woning wordt zorgvuldig geïnspecteerd, de berekening van de EI wordt gemaakt en het Energielabel bepaald. Vervolgens ontvangt u na controle en berekening de officiële rapportage van Klematax.

 

Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en is bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Het energielabel voor woningen loopt van A tot en met G. Het A-label is het energiezuinigst en het G-label is het minst zuinig. Het energielabel is maximaal tien jaar geldig.

 

Wanneer is dit verplicht?

 

Sinds 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Het Europees Parlement heeft dinsdag 18 mei 2010 ingestemd met Europese wetgeving die het afgeven van een energielabel dwingender voorschrijft. De minister van Binnenlandse Zaken wil uiterlijk 1 januari 2013 een sluitend verplichtend systeem invoeren.

 

Uitzonderingen:

 

  • Bij huizen die jonger zijn dan tien jaar is er geen verplichting tot een energielabel.
  • Als u een Energie Prestatie Advies (EPA) heeft laten opstellen door een gecertificeerd adviseur tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008, dan hoeft u geen energielabel te overhandigen bij verkoop of verhuur.

 

Een energielabel A biedt voordelen

 

Van A tot E

 

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is en welke maatregelen een eigenaar kan nemen om de energiezuinigheid te vergroten. Met een energiezuiniger huis wordt de eigen portemonnee, verkoopbaarheid van een huis, gezondheid en – niet in de laatste plaats – het milieu geholpen.

 

Het certificaat heeft veel weg van de energielabels voor bijvoorbeeld wasmachines. Een woning met een A-label in de groene kleur is het energiezuinigst. Met een rood E-label is er nog wel wat werk te verrichten om uw huis energiezuiniger te maken. U moet letten op het energiegebruik voor verwarming, warmwatervoorziening, verlichting, ventilatie en koeling. De energie-index maakt in één opslag duidelijk hoe energiezuinig de installaties en het isolatieniveau zijn.

 

Waardeverhoging woning

 

Het aanvragen van een energielabel heeft voordelen. De eigenaar wordt zich bewust van het energieverbruik en de mogelijke verbeterpunten. Hoe energiezuiniger uw woning is, hoe lager uw energierekening. Maar een energiezuinig huis kan ook de waarde van de woning vergroten. De woning wordt sneller verkocht met een goed energielabel. Als potentiële huizenkopers tussen twee min of meer identieke woningen kunnen kiezen, is de keuze voor de meest energiezuinige woning snel gemaakt. “De score van het energielabel kan worden meegenomen in bijvoorbeeld brochures, woonsites en advertenties. Het zal steeds meer onderdeel van de prijsonderhandelingen gaat uitmaken”, aldus brancheorganisatie VBO Makelaar.

 

Zowel huurders als woningbezitters hebben echter zelden een idee waar ze moeten beginnen met het besparen van energie. Ze weten hoeveel elektriciteit en gas ze per maand gebruiken. Maar hoeveel dit per jaar is, en wat ‘normaal’ is, weet niet iedereen. Waar kunt u op letten om uw woning energiezuiniger te maken?

 

Een aantal energiebesparende energietips op een rijtje:

 

  • Check de spouwmuur-, gevel-, dak- of bodemisolatie of de woning goed geïsoleerd is.
  • Is de woning voorzien van HR-glas? H(oog)R(endements)glas is dubbelglas met een extra warmtereflecterende laag ertussen dat veel minder warmte doorlaat dan gangbaar dubbelglas.
  • Is de woning voorzien van een HR-ketel die een gemiddeld gezin zo’n € 200,- per jaar bespaart.
  • Heeft de CV-ketel een pompschakelaar? Een oudere CV-installatie gebruikt minder stroom als een pompschakelaar is aangesloten die alleen draait als het nodig is.
  • Zijn de CV-leidingen en warmwaterleidingen geïsoleerd? Vaak lopen CV- en warmwaterleidingen door onverwarmde ruimtes als zolders of kruipruimtes. Hierdoor gaat onnodig veel warmte verloren. Je kunt warmteverlies voorkomen door leidingen te voorzien van pijpisolatie.
  • Zijn de radiatoren voorzien van stralingsschermen? Met een stralingsscherm (radiatorfolie) achter de radiator, gaat geen warmte verloren.
  • Via naden en kieren verdwijnt veel energie naar buiten. Tochtstrips zijn het best voor ramen en deuren; vloeren en muren maak je tochtvrij met kitten en schuimen.
  • Met regelbare raamroosters en/of elektrische ventilatiesystemen wordt de woning geventileerd. Dit levert een besparing op in energiekosten, want een vochtig huis kost meer energie.
  • Wanneer warm water een lange weg moet afleggen naar de keukenkraan, moeten de leidingen eigenlijk geïsoleerd zijn. Een nog betere oplossing is een aparte keukenboiler die uit te zetten is bij langere afwezigheid.​